Северния полюс с температурен рекорд за Коледа

Температурен рекорд на Северния полюс.

Температурите на Северния полюс може да бъдат с 20 градуса по Целзий по-високи тази Коледа от обичайните за сезона. Това е оценката на учени. Аномалията е предизвикана от рекордната за сезона топла вълна.

Според климатолози топлата вълна в антарктическите райони се дължи на ефекта от човешката дейност. Температурите през ноември и декември са били с 5 градуса по Целзий по-високи от средните за сезона. Промяната дойде след лято, през което арктическият лед се разпростря до едно от най-ниските покрития като площ , откакто процесът е наблюдаван от сателити. s-p

Фридерике Ото от Института за промени в околната среда на Оксфорд каза пред би Би Си, че в доиндустрилните времева „топли вълни като сегашната са били изключително редки – можем да очакваме да се случат веднъж на 1000 години“. Тя допълни, че учените използвали няколко метода за откриване причините за аномалията и всички резултати сочели, че случващото се е резултат от човешката дейност.

Предвижда се топлият въздух над Северния Атлантик да достигне до Северния полюс, минавайки над Шпицберген, което ще увеличи облачната покривка, пречеща от своя страна на изстиването. Според учените намаляването на ледената покривка върху морските води и на леда върху земята излагат на слънчевите лъчи както т. нар. тъмни води, така и повече суша. Впоследствие слънчевата светлина бива абсорбирана, а не отразявана от леда.

Според прогнозите има около 2% вероятност затоплянето да се случва всяка година.

- реклама -