Македония, ЕС преговори доклад ЕК препоръка

Северна Македония: Заплахата на България да блокира членство ни в ЕС е „непристойна“

Съветът на посланиците на Република Северна Македония съобщи, че смята за „непристойна“ заплахата на България с евентуално блокиране на пътя към членство в Европейския съюз, ако Северна Македония не признае, че македонската идентичност и език имат български корени, пише „Независен весник“. „Посланиците реагират: София иска с шантаж и заплахи да търгува с македонската идентичност, език и исторически факти“, пише в заглавие „Слободен печат“.

Съветът на посланиците е изненадан защо официална София избра този акт навечерието на очаквани позитивни решения и оценки за нашия напредък и готовност за започване на преговорите, пишат изданията.

В позицията на посланиците се посочва също, че от 2017 г. Република Северна Македония решително е отворила нова страница в отношенията с подписаните договори с Република Гърция и Република България и искрено е започнала да изпълнява важни точки в договорите както това приляга на страна с проевропейска ориентация. Съветът на посланиците изразява открита подкрепа на президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев за позициите им, че няма да има отстъпки и компромиси за такива условия и искания, пише „Слободен печат“.

Това, което иска Захариева, Заев го е обещал„, пише в заглавие „Слободен печат“, цитирайки Християн Мицкоски.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ, в комуникация с граждани на живо във Фейсбук, на въпрос защо правителството не реагира на „провокациите на България“ и какво ще правим, ако България ни блокира за ЕС, отговори, че за момента най-важното е да се състои тази междуправителствена конференция, което би означавало символично начало на преговорите. Мицкоски информира, че през седмицата ВМРО-ДПМНЕ ще свика заседание на парламента, на което да може открито да се разговаря за македонските червени линии, пише изданието.

- реклама -