Северна Македония гласува за президент на втори тур

Северна Македония се завръща в избирателните секции в неделя за втори тур на президентските избори, който рискува да създаде политически главоболия за управляващите социалдемократи, чийто кандидат се състезава срещу съперник – националист, пише АФП.

Кандидатът на лявоцентристката управляваща партия Стево Пендаровски и изборът на десните Гордана Силяновска-Давкова завършиха с почти еднакъв резултат при гласуването на първия тур миналия месец.

Близкият им резултат отрази почти равното разделение между прозападния и националистическия лагер, които влязоха в конфликт заради неотдавнашния ход на правителството да промени на името на балканската страна на Северна Македония, което сложи край на дългогодишен спор с Гърция.

Но рекордно ниската избирателна активност на първия тур, достигнала малко над 40%, също отразява неспособността да бъдат мотивирани по-голямата част от 1,8-те милиона избиратели.

Ако избирателната активност спадне под 40% на втория тур в неделя, целият вот ще бъде анулиран, застрашавайки с нов период на политическа несигурност в една от най-бедните държави в Европа.

Премиерът Зоран Заев е убеден, че „изборите ще успеят“. Но ако не успеят, той обяви, че ще свика предсрочни парламентарни избори.

Президентската институция има до голяма степен церемониална роля, но държавният глава може да упражнява право на вето, което усложнява управлението.

Настоящият президент Георге Иванов, подкрепян от опозицията, отказва да подписва закони, откакто страната промени името си на Северна Македония в знак на протест срещу споразумението с Гърция.

Изборна умора

Малката държава без излаз на море претърпява повтарящи се пристъпи на политически сътресения през последните години, като през последното десетилетие гласоподавателите са били призовани пред урните почти 10 пъти, но повтарящите се вотове са направили малко, за да засилят вярата на обществото в политиците.

Изборите в неделя ще бъдат „предизвикателство“ в контекста на „изборната умора и ниския ентусиазъм на гласоподавателите“, каза Дейвид Стивънсън, политически консултант със седалище в Скопие.

Но той смята, че първият кръг може да генерира повече енергия за балотажа.

„Важното е да се избира президент в свободен, честен и демократичен процес“, добавя той. „Неспособността да се направи това рискува друг период на политическа нестабилност, който вероятно ще навреди на европейската перспектива на страната и на икономическия й растеж.“

Премиерът Заев заяви, че ще свика и предсрочни парламентарни избори в случай на загуба от 56-годишния Пендаровски, който се бори за изграждане на по-тесни връзки със Запада.

Победата на 63-годишната Силяновска-Давкова би била ясен упрек към правителството, което заложи репутацията си на споразумението с Гърция по-рано тази година.

Добавянето на „Северна“ към името на страната беше компромис, за да се сложи край на почти 30-годишния спор за идентичността с Атина, която блокираше амбициите на Скопие за членство в НАТО и ЕС.

Това остава разделителна тема и ключов момент на изказванията на кандидатите за президент, като Пендаровски подкрепя сделката с Гърция, а Силяновска-Давкова се обявява против нея.

Албанските гласове

Етническото албанско малцинство в Македония, което съставлява около една четвърт от населението, може да се окаже решаващо в неделя.

Техният кандидат за президент изпадна от надпреварата, след като спечели едва 11% на първия кръг. Кандидатът Блерим Река публично не е подкрепил по име нито един от двамата претенденти на балотажа. Но той призова албанците да гласуват за „прозападния дневен ред“, а това се смята за тънко прикрита подкрепа за Пендаровски.

Избирателните секции отварят врати в 8.00 часа сутринта българско време и ще затворят в 20.00 часа.

- реклама -