Северна Корея Съвет за сигурност ООН санкции заплахи

Северна Корея заплаши да предприеме „физически действия“ срещу Съвета за сигурност на ООН

КНДР заплаши, че ще предприеме „физически действия” в отговор на приетите с единодушие санкции от страна на Съвета по сигурност на ООН.

Това обяви в прессъобщение Комитета по поддържането на мира в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Врагът ни не трябва да забравя, че ние имаме готовност да предприемем безпощадни стратегически мерки, включително и физически действия от абсолютно мобилизираната ни национална мощ. Приетата от Съвета за сигурност на ООН нова резолюция за КНДР се характеризира като „терористичен акт“, предупреждава се в изявлението, разпространено от държавната агенция ЦТАК.

Заплахите се отнасят до гласуваните в събота санкции срещу Пхенян, инициирани от САЩ. Чрез тях Съвета за сигурност на ООН единодушно реши да лиши КНДР от близо 1 млрд. долара годишен приход от износ, което съставлява близо една трета от външните приходи на страната.

За да се постигне това бе въведена забрана върху експорта на въглища, желязо, олово и морски дарове от Северна Корея. Резолюцията също така възпрепятства държавата да изпраща допълнителни работници в чужбина и наложи запор върху създаването на нови съвместни предприятия и извършването на нови инвестиции от страна на настоящите чуждестранни дружества там. Бяха замразени и активите на 13 лица и предприятия, обвързани с ядрено-ракетната програма на КНДР, която всъщност е причината за затягането на мерките и санкциите срещу азиатската страна.

- реклама -