малайзийците

Северна Корея забрани на малайзийците да напускат страната

Северна Корея забрани на малайзийците да напускат страната. Мярката превръща гражданите на Малайзия в потенциални заложници на Пхенян в разрастващия се спор между двете страни след убийството на Ким Чен-нам на летището в Куала Лумпур, отбелязват световните агенции.

„На всички малайзийски граждани в КНДР ще бъде забранено временно да напускат страната, докато инцидентът в Малайзия не бъде разрешен“, гласи съобщението на външното министерство.

В него се допълва още, че дипломатите от югоизточната азиатска страна ще имат правото да извършват „бизнес дейността си и да живеят нормално“, докато забраната за пътуване важи.

Министър-председателят на Малайзия Наджиб Разак заяви, че Северна Корея е превърнала гражданите му в „ефективни заложници“ и определи действията на Пхенян като „отвратителни“.

„Това отвратително действие, задържащо ефективно нашите граждани като заложници, е в пълен разрез с международното право и всички дипломатически норми“, подчерта малайзийският премиер в изявление, цитирано от АФП.

Вчера посланикът на Северна Корея бе изгонен от Малайзия. В отговор Пхенян експулсира малайзийския посланик, който бе извикан за консултации в Куала Лумпур през февруари.

Началникът на малайзийската полиция Халид Абу Халид съобщи вчера, че двама севернокорейци, издирвани, за да бъдат разпитани във връзка с убийството на Ким Чен-нам, се укриват в севернокорейското посолство в Куала Лумпур. Ройтерс цитира Халид, че севернокорейските власти не съдействат на разследването на убийството. „Колко още ще се крият в посолството? Въпрос на време е да излязат“, каза той пред журналисти.

По данни на посолството на Малайзия в Пхенян в Северна Корея се намират 11 малайзийски граждани.

- реклама -