Северна Корея

Северна Корея прекратява ядрените преговори на работно ниво със САЩ

Делегацията на Северна Корея, водена от министъра на външните работи Ким Мионг Гил, и делегацията на САЩ, начело със специалния представител за Северна Корея Стивън Бигъм, започнаха официални работни разговори в Стокхолм за първи път от срещата на върха в Ханой през февруари, съобщи агенция Йонхап по-рано през деня.

Северна Корея прекрати ядрените преговори със Съединените щати, съобщи агенция Йонхап, позовавайки се на главния преговарящ на КНДР Ким Монг Гил.

„Разочаровани сме, че Съединените щати не поставиха нищо на масата за преговори. Сега САЩ имат отговорността за продължаване на преговорите“, заяви Ким Мьонг Гил, цитиран от Спутник.

Ден по-рано Time Magazine съобщи, позовавайки се на източници в Белия дом, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да предложи на севернокорейския лидер Ким Чен Ун спиране на санкциите на ООН за износа на текстил и въглища, ако Пхенян се съгласи да демонтира ключовите ядрени съоръжения в Йонбион и да спре производството на високо обогатен уран.

Президентът на Южна Корея Муун Джи-ин заяви в края на септември, че Северна Корея и Съединените щати се готвят да възобновят преговорите за денуклеаризация, след като те се сринаха през февруари след неуспешна среща на върха на лидерите.

В края на юни Тръмп и Ким Чен Ун се срещнаха в Корейската демилитаризирана зона. След това те се съгласиха да активизират отново диалога за денуклеаризация и да започнат контакти на работно ниво.

- реклама -