Северна Корея, САЩ, заплахи режим

Северна Корея плаши с ядрен удар в сърцето на САЩ

Северна Корея заплаши да нанесе ядрен удар „в сърцето на САЩ“, ако Вашингтон се опита да смени режима й.

Това съобщи агенция Йонхап, като цитира севернокорейската агенция КЦТА, предаде ДПА.
„Ако САЩ дръзнат да проявят и най-малък признак, че се опитват да свалят върховното ни ръководство, ще нанесем безпощаден удар в сърцето на САЩ с могъщия си ядрен чук“, заяви говорител на външното министерство в Пхенян.

Смята се, че тази заплаха е реакция на изказване на шефа на ЦРУ Майк Помпео, който намекнал за смяна на режима на форум миналата седмица.

Според свидетели Помпео казал, че най-важното нещо, което могат да предприемат САЩ, е да „направят разграничение между ядрен капацитет и човек с намерение да използва ядрено оръжие и да ги разделят“.

 
Изказването на Помпейо „премина границата и сега стана ясно, че крайната цел на правителството на Тръмп е смяна на режима“, каза говорителят на севернокорейското външно министерство.

 
„Ако върховното достойнство на КНДР е застрашено, трябва превантивно да се унищожат страните и хората, които са замесени пряко или косвено в това чрез мобилизиране на всякакви средства за удар, включително ядрен“, добави говорителят.
От началото на миналата година Северна Корея тества две ядрени бомби и различни ракети. На 4 юли тя изпробва междуконтинентална балистична ракета. Според анализатори това я я е доближило допълнително към способността да изстреля ракета, която може да удари САЩ.

- реклама -