Корея

Северна Корея плаши демонстративно с балистични ракети

Северна Корея е изстреляла демонстративно две ракети със среден обсег „Мусудан”. И двете ракети са паднали в Японско море.

Първоначално бе съобщено, че властите в Пхенян са наредили изстрелването на балистична ракета със среден радиус от източното крайбрежие на страната в сряда сутринта. Опитът обаче се оказал неуспешен. Втората ракета е изстреляна няколко часа по-късно и е прелетяла около 400 километра, според южнокорейски военни.

Севернокорейската инфромационна агенция разпространи снимки от подготовката на изстрелването
Севернокорейската инфромационна агенция разпространи снимки от подготовката за изстрелването

Японската армия бе вдигната по тревога, а премиера Шиндзо Абе определи поведението на Северна Корея като „невъзможно да бъде толерирано“. Ракетните комплекси „Пейтриът” са приведени в бойна готовност. Военните са получили заповед да свалят всяка въздушна цел, насочваща се към Япония.

Японски войник край границата с Южна Корея
Японски войник вдигнат по тревога

Изпитанията на КНДР са засечени от американската армия, съобщиха от Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ.

Днешните действия на Пхенян идват след четири неуспешни изпитания на ракети „Мусудан“ тази година. Обсегът им е между 2500 и 4000 км Това означава, че те могат да ударят Южна Корея, Япония и вероятно остров Гуам, където има американска база.

Северна Корея иска да се сдобие с ядрени оръжия, които да достигнат американската територия, припомня АФП.

.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено