Северна Корея пак се опитва да изстрелва ракети „Мусудан“

Северна Корея извърши втори неуспешен опит за изстрелване на ракета със среден обсег в рамките на една седмица, съобщават южнокорейски и американски военни наблюдатели.

Вероятно става въпрос за същия тип ракета „Мусудан”, както и предишния път, която е експлодирала малко след излитането си

Опитът е извършен броени часове преди началото на третия и заключителен президентски дебат – навременно напомняне за предизвикателствата, свързани със севернокорейкската ядрена програма и зависимостта й от следващия обитател на Белия дом.

Неуспешното излитане на ракетата следва и срещата във Вашингтон между САЩ и южнокорейското правителство, на която държавният секретар на Щатите Джон Кери подчерта, че на всяка употреба на ядрени оръжия от страна на Северна Корея ще й бъде отговорено „ефективно и поразително”.

Кери също така потвърди предстоящото разполагане на усъвършенствана система за противоракетна отбрана, която да възпре нарастващата севернокорейска ракетна заплаха.

Това е вторият провалил се в рамките на едва седмица опит за изстрелване на „Мусудан”, който има теоретичен обсег от 2500-4000 километра.

- реклама -