Северна Корея, ракети, опит изстрелване

Северна Корея опита да изстреля нова ракета

Новият опит за изстрелване на ракета от Северна Корея бе потвърден и от Пентагона. Ракетата се е взривила при стартирането.

Първите съобщения за неуспешния старт направи в неделя сутринта южнокорейската агенция Ренхап.

Северна Корея се опита да извърши днес (неделя) сутринта изстрелване на неопределена ракета от Синпхо, провинция Хамген Намдо, но според оценките, опитът е бил неуспешен“.

Ракетата се е взривила практически веднага след старта. Уточнява се типът на ракетата.

Ситуацията на Корейския полуостров се изостри в началото на миналата година, когато Северна Корея извърши пореден ядрен опит, а по-късно изстреля многостепенна ракета със спътник към околоземното пространство. През септември 2016 г. КНДР извърши нов ядрен опит, а през годината изпита и над 20 ракети. В началото на март командването на американските войски в Южна Корея съобщи, че ще разположи система за противоракетна отбрана THAAD в страната, въпреки възраженията на Русия и Китай.

Американският президент Доналд Тръмп нареди в района да се увеличи демонстрацията на американска военна сила, но в същото време стана известно, че страните в региона и международната общност настояват за мирно решение на проблема.

- реклама -