Северна Корея

Северна Корея извърши нов ракетен опит

Северна Корея извърши нов опит с ракета от неизвестен образец.

Балистичната ракета е прелетяла около 700 км по много висока траектория в продължение на 30 минути, преди да падне в Японско море, съобщи японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС и БТА.

Според генералния секретар на японското правителство Йошихиде Суга ракетата е паднала извън границите на изключителната икономическа зона на Япония и не е причинила никаква вреда. Според други източници в японското правителството Пхенян вероятно е изпитал балистична ракета от нов тип.

Според южнокорейската агенция Йонхап ракетата е изстреляна от полигон в района на северозападния град Кусон. Последен път Пхенян изстреля ракета със среден обсег от същия район през февруари т.г.. Тогава тя прелетя 500 км и падна в Японско море.

Последният път КНДР извърши опит с балистична ракета на 29 април. Тогава по данни на Пентагона и правителството на Япония ракетата паднал на севернокорейска територия.

Положението на Корейския полуостров се изостри в началото на миналата година, когато Пхенян извърши ядрен опит и по-късно изстреля балистична ракета с изкуствен спътник.

През септември 2016 година КНДР извърши още един ядрен опит, а общо миналата година извърши над 20 опити с ракети.

Само на 6 март бяха извършени опити с 4 балистични ракети, една от които падна рекордно близо до Япония – на 200 километра западно от полуостров Ното.

- реклама -