Северна Корея

Северна Корея изстреля ракета със среден обсег към Японско море

Северна Корея е изстреляла ракета със среден обсег към Японско море. Това съобщи говорител на Стратегическото командване на американските въоръжени сили.

Ракетата, забелязана над Северна Корея, е долетяла до Японско море, без да достигне териториалните води на Япония, уточни главният секретар на правителството в Токио Йошихиде Суга.

Според съобщение на южнокорейската агенция Йонхап японското правителство е потвърдило, че ракетата е паднала в морето между Корейския полуостров и Япония и не е стигнала до японската изключителна икономическа зона.

Северна Корея

Не са регистрирани никакви щети за Япония, но това е сериозен проблем от гледна точка на сигурността на полетите и навигацията в района и грубо нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, посочи Суга, цитиран от ТАСС и БТА.

„Повтарящите се севернокорейски провокации са съвършено недопустими. Ние изразяваме решителен протест“, добави Суга.

В отговор на ракетния опит Южна Корея свика заседание на Съвета за национална сигурност в Синия дом, председателствано от президентския съветник за националната сигурност Ким Кван-джин.

Съобщено беше, че изстрелването на ракетата е било от полигона в провинция Пхьонан-Пукто. Според японския военен министър Томоми Инада, тя е прелетяла около 350 километра.

Северна Корея

Според южнокорейски военни типът на ракетата е може би „Мусудан“, с радиус на действие 2500 – 4000 км.

В самата Северна Корея не бе съобщено за направения опит с балистична ракета.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп ще разгледа различни варианти за ответни мерки срещу КНДР, включително засилване на санкциите и военно присътствие в регионе, съобщиха от Белия дом.

Опитът бе осъществен ден след като Тръмп посрещна в Белия дом японския премиер Шиндзо Абе и обеща да работят заедно за силна отбрана срещу севернокорейската заплаха.

- реклама -