Северна Корея има готовност да отговори на всяка ядрена атака от страна на САЩ

Северна Корея заплаши, че има пълна готовност да отговори на евентуален ядрен удар от страна на САЩ

Страната ще го направи, ако се наложи. Това съобщи днес вторият най-важен човек в страната.

„Имаме готовност да отговорим на всеки акт на война и то с всички възможни средства. Готови сме и да отвърнем на удара с ядрени атаки по нашия начин“, заяви Чо Рьон Хе по време на реч преди началото на празничния военен марш в страната.

Севернокорейските власти ще нанесат съкрушителен ядрен удар в отговор на всяка провокация от страна на САЩ, допълни той. „С нашето ядрено оръжие на справедливостта ние ще унищожим ядреното оръжие на САЩ. Ако САЩ се осмелят на каквато и да е провокация, ние незабавно ще нанесем разрушителен удар. Ще отвърнем на ядрената война със свой ядрен удар“, предупреди Цой, цитиран от ТАСС.

Северна Корея показа балистични ракети, които се разполагат на подводници, преди военния парад в столицата Пхенян, предаде Ройтерс.

Повече от 600 000 севернокорейски жители бяха инструктирани вчера да напуснат по най-бързия и тих начин столицата като част от „спешна евакуация“, наредена от Ким Чен Ун.

Според сайта pravda.ru, който първи съобщи за намеренията на севернокорейския лидер, капацитетът на бомбоубежищата в Пхенян не е достатъчен да събере цялото население на столицата. Поради тази причина над 25% от столичаните биват изтегляни от града, за да може останалите да използват укритията. Сред тези, които напускат, са най-вече хора с криминално или политическо досие

Западни медии посочиха, че евакуацията най-вероятно ще се проведе заради твърде голямото напрежение в отношенията между САЩ и КНДР. А според една южнокорейска медия жителите на Северна Корея са наплашени от евентуална война. Те са започнали да се сбогуват едни с други, с домовете си, с работните си места и с природата.

- реклама -