Северна Корея демонтира ядрени съоръжения, Пхенян праща утре делегация за среща със Сеул

Северна Корея започна да демонтира съоръженията на територията на ядрения си полигон Пхунгери в североизточната част на страната, преди той да бъде закрит.

Това се казва в публикуван в понеделник на сайта 38 North отчет на изследователската група при университета „Джон Хопкинс“.

„Търговските (не военни, бел.ред. ) спътникови снимки от 7 май показват, че демонтажът на изпитателния полигон вече е започнал. Съборени са няколко сгради от оперативното осигуряване, разположени близо до северния, западния и южния вход“, се казва в доклада.

Според експертите частично са демонтирани релсите за вагонетките, които водят от тунелите до местата за струпване на изкопания материал.

В същото време „други по-значими съоръжения остават недокоснати засега“, а „входовете на тунелите също остават отворени“. От 38 North предполагат, че това е свързано с предстоящите събития по публичното затваряне на Пхунгери, насрочено за края на май. Те ще включват и взривяване на тунелите.

На събитията ще могат да присъстват журналисти от Китай, Русия, Великобритания, Южна Корея и САЩ.

Пхенян праща делегация за среща със Сеул в сряда

Сеул и Пхенян се договориха да проведат в сряда, 16 май преговори на високо равнище в граничния пункт Панминчжон. Това предаде агенция Рьонхап като се позова на южнокорейското Министерство на обединението. Северна Корея планира да изпрати делегация от 29 души. В нея ще влязат официални лица, отговарящи за областите на спорта и икономиката, както и журналисти.

- реклама -