коронавирус Китай заразени Италия Милано Венеция карантина

Северна Италия под карантина!

Италианското правителство издаде указ, с който милиони жители на Северна Италия се поставят под карантина, за да се ограничи разпространението на епидемията от Ковид-19.

Това предадоха световните агенции.

Указът беше подписан тази нощ от италианския премиер Джузепе Конте, който обяви издаването му в Туитър.

С него се ограничава влизането и излизането от голяма част от Северна Италия, която включва финансовия център Милано и водещата туристическа локация Венеция.

Драматичната ескалация в усилията на страната за овладяване на новия коронавирус ще затвори спортните зали, басейните, музеите и ски курортите. Ресторанти и кафенета могат да останат отворени, но клиентите трябва да седят на разстояние поне метър един от друг. На хората ще бъде казано да стоят вкъщи колкото е възможно повече, а тези, които нарушат карантината, могат да бъдат застрашени от три месеца в затвора.

Новите мерки, които се прилагат и за финансовия център Милано и за известната туристическа дестинация Венеция, ще продължат до 3 април.

Италия е най-тежко засегнатата страна в Европа, а в събота отчете рязко покачване на броя на заразените. Броят на смъртните случаи в Италия подмина 230, като официалните лица съобщават за над 50 смъртни случая за последните 24 часа. Броят на потвърдените случаи скочи с над 1200 до 5 883 в събота.

Целият северен регион Ломбардия, в който живеят 10 милиона души и финансовият център на Италия Милано, ще бъдат затворени, а 14 провинции, включително Венеция, Парма и Модена, ще бъдат обект на същите мерки – които засягат общо около 16 милиона души.

Премиерът Джузепе Конте заяви, че засегнатите провинции са Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро и Урбино, Александрия, Асти, Новара, Вербано Кусио Осола, Верчели, Падуа, Тревизо и Венеция. Досега само около 50 000 души в Северна Италия бяха засегнати от карантинните мерки.

Премиерът Джузепе Конте написа в Туитър, че е подписал плановете за строго ограничаване на движението в и извън големи области в Северна Италия, включително Милано и Венеция.

„#Коронавирус, новото постановление е окончателно одобрено“, написа Конте.

Световната здравна организация препоръча на Италия да се съсредоточи силно върху мерките за ограничаване на вируса, тъй като инфекцията се разпространяват в страната.

Плановете отговарят на принудителната карантина в Китай, обхванала милиони и която СЗО се похвали, че е спряла разпространението на вируса.

Италия обяви, че ще започне да набира пенсионирани лекари в опит да се бори с ескалиращата епидемия.

- реклама -