Северна Ирландия решение рекзит Великобритания

Северна Ирландия не може да блокира излизането на Великобритания от ЕС

Върховният съд на Северна Ирландия постанови днес, че британската провинция не може да блокира излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Reuters.
Северноирландското законодателство не ограничава правомощието на британския премиер Тереза Мей да започне процедурата по Брекзит. Мей освен това не се нуждае от съгласието на парламента на Северна Ирландия, гласи решението на регионалния Върховен съд.
Той обаче заяви, че ще прехвърли на английски съдилища казуса дали британското правителство може да активира Член 50 от Лисабонския договор.
Северноирландският правозащитник, по чийто иск се произнесе регионалният Върховен съд, каза, че ще обжалва решението. Това е неуспех, но ще видим какво ще постановят съдиите в Лондон, заяви Реймънд Маккорд.

Той припомни, че 56 процента от северноирландците са гласували за оставане на Великобритания в ЕС.

Британското правителство приветства решението

Британското правителство приветства решението на северноирландския Върховен съд. Приемаме, че можем да активираме Член 50, както и планирано, заяви говорител на премиера Тереза Мей.
Той изрази увереност, че Брекзит няма да подкопае мирните споразумения от 1998 г. за Северна Ирландия.
В британската провинция има опасения, че излизането на страната от ЕС може да провали договореностите, които сложиха край на продължилите три десетилетия кръвопролития.
Днешното решение е първото от поредица аналогични дела, свързани с Брекзит, които са следени внимателно от политиците и пазарите, отбелязва Reuters.
Върховният съд на Северна Ирландия се аргументира, че не може жителите на тази британска провинция да вземат превес над волята на населението на цяла Великобритания.

- реклама -