Северна и Южна Корея ще са вече с общо часово време

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заяви, че ще премести часовата зона на страната с 30 минути, като така се изравни с часовата зона на Южна Корея. Това е жест на помирение от страна на режима на Ким след срещата им на върха преди няколко дни.

Двете страни на полуострова имат различни часови зони от 2015 г., когато изненадващо Севера смени стандартното си време с 30 минути назад от това на Юга. Пхенян заяви, че Северът ще се върне към часовото време използвано пред колониалното управление на Япония от 1910 г. до 1945 г., като по този начин отбележи 70 години от освобождението от Токио. Но по време на срещата на върха в петък Ким е обещал на южнокорейския президент Мун да върне часовата зона, съобщи говорителят на Мун.

Срещата (трета между двете Кореи в историята) се състоя в пограничното селце Панминчжон. По време на срещата северно корейския лидер стъпи за първи път на южнокорейска земя и двамата лидери заедно преговаряха за прекратяване на ядрените опити на полуострова, както и за постоянен мир.

Ким заяви, че е намерил за „сърцераздиращо” да види двата часовника в стаята на срещата да показват два различни часа за две съседни страни, съобщи говорителят Юн Йонг–Чан. „Тъй като ние сме тези, които направихме промяна от стандартното часово време, то ние трябва и да се върнем към него. Можеш да го обявиш публично”, каза Йонг-Чан, цитирайки Ким. Йонг оцени това действие като „символична крачка” в подобряването на отношението между Севера и Юга.

Създаването на часовата зона „Пхенян” беше сериозно критикувано от предшественика на Мун, Пак Кън Хе като това сериозно помогна за влошаване на взаимоотношенията между двете страни.

Двете Кореи продължават да са силно въоръжени дори след края на Корейската война (1950 г. – 1953 г.). Тя приключи с мир, но без официален договор, но Мун и Ким обещаха, че ще търсят начин да прекратят дори ти тази формална война.

- реклама -