Севда Шишманова БНТ

Севда Шишманова за атаката на Иран срещу Израел: Не е организирана за няколко дни

Севда Шишманова за атаката на Иран срещу Израел: Не е организирана за няколко дни.

Атаката от нощта на събота срещу неделя не е атака, организирана за няколко дни – тя е добре планирана.

Това каза в предаването „120 минути“ журналистът и режисьор Севда Шишманова за наказателната акция на Иран срещу Израел.

„В момента трябваше да съм в Израел, но събитията отмениха полета ми.

Преживях една особена нощ,

с особен поглед към всичко, което се случи – нападението на Иран срещу Израел.

Бях като в емоционална капсула, защото полетът ми беше отменен чак в 4 часа призори“, разказа тя.

Според нея усещането е било неописуемо, защото в реално време е проследила тази атака, преброявала е всеки дрон и е преживяла „цялата тази пресата, която е упражнена върху живеещите в Израел“.

„В самото начало коментарите бяха, че Иран ще внимава и дори да отговори – това ще е по-скоро символично. Даваше се пример с унищожаването на ръководителя на силите „Кудс“ преди години в Ирак, когато ответният удар беше срещу една американска база и без жертви. Предполагаше се, че ще отвлекат кораб или ще имат някаква символична реакция“, каза още тя.

Според журналистката това, което светът видя в нощта на събота срещу неделя, не е нещо, което е планирано в рамките на няколко дни.

„Това беше атака със 170 дрона и 150 крилати и балистични ракети. Това беше атака, координирана с „Хизбула“. Иран сякаш седеше в сянката на това, което се случваше досега“, уточни тя.

Севда Шишманова коментира още, че вероятно зад атаката срещу Израел на 7 октомври 2023 г. седи също Иран, който работят със своите проксита „Хамас“ и „Хизбула“. Според нея Иран се позиционира по коренно различен начин в Близкия изток.

„Един от големите въпроси е какво следва. Израел каза, че ще отговори на това, но аз съм сигурна, че в цялостната стратегия за Близкия изток ще трябва да бъде намерена някаква нова платформа за установяване на взаимоотношения, която да не е краткосрочна и в същото време в нея да бъдат включени всички засегнати страни. САЩ имат опит в тайната дипломация с Иран – ако мога така да го определя. Не съм сигурна обаче, че това ще е валидно след тази заявка, която Иран даде снощи. Те вече трябва да бъдат поканени официално на масата за преговори“, каза още Севда Шишманова.

- реклама -