СЕТА

СЕТА няма да убие малкия и средния бизнес, успокояват от Министерството на икономиката

Споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия СЕТА няма да уби малкия и средния бизнес в България. Това увери зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. По думите й, СЕТА е много добра стъпка към това да се уеднакви правната рамка, за да може спокойно да се прави бизнес.

„Аз не знам откъде се породи това, че малкият и средният бизнес ще бъде убит през СЕТА. Четох различни коментари по темата за това, че някак си ще се залеем с различни продукти, които не отговарят на нашите стандарти и т.н. СЕТА е едно добро споразумение, дотолкова доколкото, че към момента ние нямаме еднаквост по отношение на икономическите и правните рамки за правене на бизнес”, убедена е Везиева.

СЕТА

Американските и канадските стандарти са много различни от европейските, а СЕТА ще позволи регулиране на бизнес средата и подпомагане на бизнеса и търговията.

Търговският обмен с Русия намалял повече от 2 пъти за 3 г.

Обменът на България и Русия е намалял повече от 2 и половина пъти в последните 3 години, откакто има санкции, съобщи зам.-министър Везиева.

„Голяма част от българския бизнес, който работеше с руските пазари, вече не го прави. Такива са например машиностроителните фирми, които изнасяха части за камиони и сглобки, което вече не се случва. Трудно е да се преориентираш, когато си създал една такава дългогодишна практика да работиш за един пазар с утвърдени параметри. Много е трудно да се дистанцираш, особено на европейския пазар, където конкуренцията в частта машиностроене е огромна”.

Брекзит и българския бизнес

Везиева беше категорична, че за момента предстоящият Брекзит не се отразява по никакъв начин на българския бизнес. Това обаче е стрес за пазара, тъй като голяма част от българските и европейските фирми са свързани с британския пазар и обратното, което създава много трудности при планирането в бъдеще.

- реклама -