Сестрата на Ким Чен-ун с висок пост в Северна Корея

Персонални промени във високите етажи на властта на Северна Корея. Пред централния комитет на управляващата партия лидерът Ким Чен Ун е представил сестра си – Ким Йо Чен.

 

28-годишната жена, която вече е член на политбюро, заменя лелята на лидера, която е взимала най-важните решения по време на управлението на баща му.

 

Наблюдатели отбелязват, че по този начин Ким Чен Ун се опитва да консолидира властта си. Ким Йо Чен е в черния списък на американското министерство на финансите заради нарушения на човешките права.

Политбюро е инстанцията, която взема решения и се оглавява от севернокорейския вожд.

Лидерът и сестра му са деца на бившия ръководител Ким Чен-ир и третата му съпруга Ко Йон-хи, бивша танцьорка.

След като през 2011 г. наследи управлението на страната от баща си, Ким Чен-ун е назначавал сестра си на различни длъжности с цел да укрепи позициите на семейството си в държавното ръководство, посочва ДПА.

Ким Йо-чен, която според южнокорейски медии е 30-ина годишна, се е появявала многократно заедно с брат си на политически събития и при „посещения за запознаване с положението“, на които държавният ръководител щедро и компетентно раздава съвети във всевъзможни сфери – от промишлеността през земеделието и образованието до военната област. Тя е работила също в пропагандния отдел на партията.

През 2014 г., когато Ким Йо-чен беше назначена за заместник-ръководител отдел в ЦК, се появиха предположения, че тя може да бъде издигната на още по-висок пост в пратийната йерархия и да помага още повече на брат си в управленските дела.

- реклама -