сестрата

Сестрата на Ким Чен Ун предлага скорошно обединение на двете Кореи

Сестрата на лидера на КНДР Ким Чен Ун – Ким Йо Чен предложи да се ускори обединението на двете Кореи.

Ким Йо Чен е в състава на делегацията на срещата на върха в Панминчжон. Тя е отправила призива на масата за преговори, обяви прессекретарят на южнокорейския президент Мун Дже Ин – Юн Йон Чан.

Първата част от историческите переговори между лидерите на Южна Корея и КНДР завършиха в пограничния пункт Панминчжон. Мун Дже Ин и Ким Чен Ир проведоха половинчасови преговори.

Ким е приел поканата да посети Сеул, обяви прессекретарят на Мун Дже Ин. Мун пък се е обявил за регулярни срещи с Ким.

Преди началото на разговорите Мун Дже Ин призова Ким Чен Ун заедно да донесат мир и просперитет на Корейския полуостров. С такива думи Мун се обърна към своя събеседник в петък, преди началото на историческите преговори със севернокорейския лидер. Събитието се излъчваше на живо за журналисти в Кояна, близо до междукорейската граница.

Ким Чен Ун е уверен, че разговорите с Мун Дже Ин ще доведат до „добри и значими резултати“. Преди началото на историческите преговори, той посочи: „Пристигнахме тук с надеждата да отворим нова страница в историята на двете Кореи. Уверен съм, че ще можем да проведем конструктивни разговори с президента Мун Дже Ин, които ще доведат до много добри и значителни резултати“, каза той. Ким също така подчерта, че не иска „повторение на миналото“ и е решен да изпълни всички задължения, които севернокорейската страна поеме.

Ръководителите на двете корейски държави обсъждат въпроси, свързани с подобряване на отношенията между Севера и Юга, мира и перспективите за обединение.

При първата си среща преди това Ким и Мун си подадоха ръце над демаркационната линия.

Пресичайки границата в пограничния пункт Панминчжон, Ким Чен Ун стана първият севернокорейски лидер от 1953 г., посетил Южна Корея.

- реклама -