Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел, сертификат

Сертификатът за ваксинация на ЕС влиза в сила поетапно от средата на юни

Системата за „зелени пропуски“ – сертификати за ваксинация в ЕС – ще бъде въведена постепенно от средата на юни, което постепенно ще възстанови свободата на движение в ЕС.

Това обявиха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на заключителната пресконференция на срещата на върха на ЕС.

„Страните от ЕС ще могат да започнат да се свързват с европейската база данни за зелени пропуски от средата на юни, което ще позволи да влязат в експлоатация поетапно“, каза Фон дер Лайен .„Сега държавите-членки имат ключовата и неотложна задача да гарантират, че техните национални здравни системи са снабдени с информация за здравния статус на гражданите, така че сертификатът да може да бъде издаден“, каза председателят на ЕК, цитирана от Ройтерс.

Както отбеляза Мишел, стартирането на системата ще позволи „ЕС постепенно да започне да възстановява свободата на движение в общността към средата на юни“.

До юни ЕС ще е получил 400 милиона дози ваксина против ковид и това количество е достатъчно за постигането до края на юли на целта 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат имунизирани.

Урсула фон дер Лайен добави, че ЕС отчита голям напредък в овладяването на пандемията, включително с намаляването на броя на приетите в болница.

Фон дер Лайен добави, че по целите на ЕС за опазване на околната среда вече нито една държава не възразява.

По нейните думи сега се търсят най-правилните решения за постигането на набелязаните цели. Председателката на ЕК посочи, че бюджетът на ЕС разполага със средства, за да помогне на страните, за които преходът към природосъобразна икономика ще бъде най-труден.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че в следващите седмици ЕК ще предложи законопроект, който ще отчита различните отправни точки и въздействието от промените в различните страни. Той съобщи, че на следващото заседание през юни държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС отново ще обсъдят отношенията с Русия и Турция.

- реклама -