Чернобил сериал HBO Горбачов

Сериалът „Чернобил“ на HBO с най-висок рейтинг в историята

Едва дни след финала на най-успешния телевизионен сериал до момента – „Игра на тронове“, върха на класацията за рейтинг беше оглавен от друга продукция на същата телевизия – HBO.

Минисериалът „Чернобил“ зае първото място като тв поредицата с най-висок рейтинг в историята в сайта IMDB.

Документалната поредица детронира хитове като „В обувките на Сатаната“(Breaking Bad) и фентъзи чудото „Игра на тронове“.

Рейтингът на „Чернобил“ в онлайн платформата е 9,5 от 10, а неговите най-големи съперници са с по 9,4 съответно на 5-о и 6-о място.

В един от най-известните сайтове за критика и рейтинг на кино и тв продукции – Rotten Tomatos, сериалът се радва на 98% одобрение от феновете.

Минисериалът се състои от 5 серии, които проследяват събитията след ужасяващата авария в ядрената електроцентрала „Чернобил“ през 1986 г. По-конкретно поредицата следи действията на „Комисията Чернобил“, чиято отговорност е била да се справи с последиците от катастрофата. „Чернобил“ показва и какво се е случило с част от населението на най-засегнатия град – Припят.

Сериалът е заснет във Вилнюс, Литва, и много напомня за действителността и у нас преди 1989-а.

Британският актьор Джаред Харис в образа на академик Валери Легасов.

В актьорския състав е и друга холивудска звезда – Стелан Скарсгард, популярен от филми като “Добрият Уил Хънтинг”, “Амистад” и “Мамма миа”. Променен до неузнаваемост и много майсторски, той влиза убедително в кожата на съветския вицепремиер Борис Щербина, който е назначен от Кремъл да ръководи правителствената комисия за Чернобил, сформирана часове след инцидента.

В сериала на НВО му партнира и Емили Уотсън (с номинация за “Оскар” за “Хилари и Джаки”). Тя влиза в образа на Уляна Kомюк, съветски ядрен физик, която трябва да разбере как точно се е случил инцидентът.

- реклама -