Сергей Станишев, ПЕС: Не се съмнявам в искреността на ИТН да направят промяна, въпросът е дали знаят как да подходят политически

Не се съмнявам в искреността на „Има такъв народ“ да направят промяна, въпросът е дали знаят как да подходят политически. Това каза българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Това първо движение беше доста смущаващо. Първо – защото беше обявено, без да се разговаря с всички останали, което създава огромно напрежение. Второто, което ме смути, е рязкото оттегляне на този кабинет без достатъчно основания или обяснения. Това, че във „Фейсбук“ пише едно или друго за някого, не е достатъчно основания за мен. Това дава много опасен сигнал за бъдещето. Каквото и правителство да се направи, предвид изпитанията, пред които е изправена България, през които ще трябва да минем, реформи се правят винаги, така че има и недоволни. Не може от всяка реформа всеки да е доволен. Това, което се показа, е че много лесно се огъват под натиск. Едно правителство, една партия трябва да носят и отстояват на критика, ако вярват в това“, каза още той.

„Ние с Николай Василев имаме различни възгледи по редица икономически въпроси. Наред с това мога да кажа, че това, което видях като проектокабинет, беше кабинет на професионалисти и експерти, който можеше да свърши работа“, допълни Станишев.

Той поясни, че нито Николай Василев, нито проектокабинета, са имали шанс представят своите виждания и да се защитят.

Според Станишев Николай Василев би се справил със задачата на премиер професионално.
„От ИТН искат да бъдат нови и хубави и вечно обичани. Това няма как да стане, защото какъвто и кабинет да създадат, ще бъде бъде наречен четворната коалиция“.

Той коментира и поканата на ИТН за преговори към БСП и ДПС: „Поканата е с необходимостта да имат гласове. Трите партии – партии на промяната и протеста, нямат необходимият брой гласове, за да съществува едно правителство“.

По думите му, това е шанс за БСП да извоюва свои политики в този кабинет, ако го подкрепи.

- реклама -