Сергей Станишев на 30 км от фронтовата линия с Ислямска държава

Пред войната всички сме равни и трябва да бъдем първо хора. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в база на кюрдските бойци близо до фронтовата линия в Ирак, съобщиха от неговия пресофис.

Той е начело на делегация в бежански лагер близо до Арбат и позициите на кюрдските бойци Пешмерга близо до Киркук, на 30 км от фронтовата линия с Ислямска Държава.

„Феноменът „Ислямска държава“ е заплаха не само за кюрдите, а за цялата човешка цивилизация. С терористичните атаки и потокът бежанци и мигранти, тази война се пренесе и в Европа“, обясни лидерът на ПЕС.

768x4327 Да говориш за войната срещу ИД от комфорта на офиса е едно, но да видиш обстановката на място е съвсем друго е заявил Станишев.

Броят на хората, които са загубили домовете и поминъка си в резултат на конфликтите и разрушенията е огромен не само в Сирия, но и в съседните й страни – Ливан, Йордания, Ирак, Турция. Тези държави, освен сложната вътрешна ситуация, трябва едновременно да се сражават с Ислямска Държава и да дават подслон на стотици хиляди бежанци.

Животът на хората е под заплаха всеки ден. Те имат нужда от помощта на Европа именно тук, близо до дома, за да могат един ден да се върнат и да възстановят къщите, живота и страната си отново“, заяви Станишев.

999Посещението е част от програмата на мащабната конференция, организирана от ПЕС в Сюлеймания, Иракски Кюрдистан

В нея се включиха леви евродепутати и депутати от Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Швеция, Холандия.

В лагера до Арбат, където се намира делегацията на Станишев, живеят около 14 000 вътрешно разселени иракчани. Въпреки лишенията, успешно съжителстват язиди, сунити, шиити и шабак с надеждата един ден да се върнат у дома.

768x432Делегацията от ПЕС посети и база на кюрдските бойци Пешмерга близо до Киркук, на около 30 км от фронтовата линия с Ислямска Държава. Тя, по ирония на съдбата, се помещава в бившата резиденция на Али Хасан ал Маджидиз, известен като „Али-химика“ братовчед на Саддам Хюсеин, избил повече от 100 000 кюрди с газ в Халабджа през 1988 година. Там Станишев разговаря с войниците и техните лидери за хода на бойните действия и трудните условия на живот.

 

- реклама -