Шойгу Сирия Алепо удари крилати ракети

Сергей Шойгу: Намесата на Русия в сирийския конфликт предотврати масиран ракетен обстрел

Министърът на отбраната на Руската Федерация Сергей Шойгу обяви, че намесата на страната му в сирийския конфликт е предотвратило масирани ракетни удари на НАТО. Шойгу каза това в интервю за телевизия „Росия 24“, цитирана от Интерфакс.

Нашето присъствие там промени ситуацията. Ако си зададете въпроса, а какво би било ако на президента (Владимир Путин, б.ред) не беше отдало да убеди и реализира идеята по предаването и унищожението на химическото оръжие? Буквално, в готовност стояха 624 крилати ракети на НАТО за нанасяне на въздушни удари по Сирия! А после какво?„, попита Шойгу.

Коркретно и организирано взаимодействие със САЩ

Взаимодействието между Русия и САЩ в Сирия е „конкретно и много организирано“, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Шойгу Сирия Алепо удари крилати ракети

Той припомни, че преди време руската страна поиска от американските колеги да посочат точните координати на „умерената опозиция“, за да не нанася руската авиация удари по тези точки, или пък координатите на местоположението на бойците от групировките „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“. Но тези данни не бяха дадени на руските военни.

Тогава ние предложихме – хайде да тръгнем по друг път. И нашият президент заедно с президента на САЩ казаха – да, нека да тръгнем по пътя да подписваме отделни документи с онези, които казват, че са готови да прекратят огъня, и ние ще знаем, че тук има хора, които са готови не просто да предадат оръжието, забележете, а да прекратят огъня. И цялата тази процедура, така или иначе, е много конкретна и много организирана„, поясни Сергей Шойгу.

По думите му всички предложения за съвместна работа са насочени да се съхрани териториалната цялост на Сирия, да се победи тероризма и „да се седне на масата за преговори за изясняване на отношенията“.

Как да различим терористите? Призрачният Алепо

Той добави, че в Сирия остават райони, където позициите на терористите се смесват с мирното население.Шойгу Сирия Алепо удари крилати ракети

Спирайки се на Алепо министърът подчерта, че Русия се намира „в много активна фаза на преговори с нашите американски колеги, както в Женева, така и в Оман, и практически е в постоянен контакт с Вашингтон“.

Стъпка по стъпка ние все пак се доближаваме до онази конструкция, сега говоря само за Алепо, която ще ни позволи да намерим общи точки и наистина да започнем съвместно да се борим, за да може на тази територия, на тази многострадална земя да се установи мир и хората да се върнат по домовете си„, отбеляза руският военен министър.

По думите му в Алепо са останали около 700 000 жители от 2-та му милиона отпреди войната. Известно е, че сирийските и руските сили отвориха хуманитарни коридори, за да могат мирните жители да напуснат Алепо. Сергей Шойгу обаче уточни, че терористите непрекъснато минират тези коридори.

Принудени сме да откриваме допълнителни (коридори) с надеждата, че няма да им стигнат сили да минират всичките. Ние постоянно изпращаме конвои с хуманитарни помощи. Ние постоянно възстановяваме разрушените помпени станции и водопроводи. Там където е възможно, заедно със сирийките колеги доставяме медицински пункт на всеки пропусквателен пункт, коли за откарване на ранените.

На 28 юли Москва и Дамаск започнаха съвместната хуманитарна операция в Алепо, която включва коридори за извеждане на мирното население и доставянето на храни, лекарства и предмети от първа необходимост. От 11 август бойните действия в Алепо се спират за 3 часа, за да могат хуманитарните колони да влязат в града.

- реклама -