Серджо Канаверо- д-р Франкенщайн трансплантира глава и мечтае да присъжда човешки мозъци

Съобщението за първата трансплантация на глава през ноември 2017 г. беше посрещнато със скептицизъм от учените и подхрани страховете от завръщане чудовището на Франкенщайн.

Италианският учен Серджо Канаверо обяви, че е провел първата успешна трансплантация на глава, макар и между два трупа. Подробности за научния експеримент бяха публикувани на 22 ноември.

Канаверо, който сравнява себе си с Виктор Франкенщайн, твърди, че експериментът е прелюдия към следващия етап на трансплантация: между двама души в мозъчна смърт. Още по-следващата стъпка е цялостно присаждане на глава на жив човек.

След като научното изследване на Канаверо беше отхвърлено в САЩ и Европа, от етични съображения, то намери подкрепа в Китай, и бе проведено в сътрудничество с професор Сяопин Жън от Харбинския медицински университет.

Без яснота

Според професор Керън Ромелфенгър, главен редактор на „Американ Джърнъл ъф Биоетикс Нюросайънс“, практиката на Китай да използва екзекутирани затворници за трансплантации, повдига въпроси, изискващи незабавен отговор.

„Това е нещо изключително важно и за него никой не говори, а именно: откъде идват телата и има ли съгласие за ползването им.“

Ромелфенгър смята за странно, че никой не обръща внимание на този проблем.

„Трансплантирането на глава имаше два отзива: единият беше да се атакува самия Серджо Канаверо и да се коментира колко ненормална личност е. Другият беше изразяване на надежда, че този феномен ще отмине бързо, ако не му обръщаме внимание.“

„Трансплантацията на глава“ е може би по-правилно да се разбира като трансплантация на тяло, тъй като целта на трансплантацията е, когато в едно тяло има болни части, те да бъдат заменени със здрави такива от друго тяло, по възможност по-младо.

Мнозина в медицинската общност смятат идеята за неетична; според други тя е просто невъзможна за осъществяване.

Дийн Бърнет, преподавател по неврология и психиатрия в Центъра за медицинско образование в Кардифския университет, е от втората група.

„Да сложиш нечия глава върху тялото на друг човек е наистина невъзможно с методите на съвременната медицина“, каза Бърнет пред изданието „Нешънъл поуст“. „Интересно ми е как смята да го постигне.“

Професор Ян Шнуп от Оксфордския университет определя идеята на Канаверо като „притеснителна“.

„Шансовете човек, чиято глава е присадена на тялото на друг човек, да може да поеме контрол над това тяло или да се облагодетелства от това тяло, са нищожни“, заяви Шнуп пред британското издание „Сън“.

Независимо от критиците за науката и смета ще е чудо ако след време може да се трансплантира мозък и хората оживяват. Или едно осакатено тяло бъде заменено със здраво.

- реклама -