Северна Корея

На 11 септември ООН ще гласува новите санции срещу Северна Корея

На 11 септември ООН ще гласува новите санции срещу Северна Корея

САЩ внесоха официално искане към Съвета за сигурност на ООН за гласуване за увеличаване на санкциите срещу Северна Корея. Това потвърди постоянният представител на страната в световната организация Ники Хейли. Той добави, че вотът ще се състои в понеделник, 11 септември.

„Съединените щати уведомиха Съвета за сигурност на ООН, че ще свикат заседание, на което да бъде гласувана резолюция, предвиждаща налагането на допълнителни санкции срещу Северна Корея. То ще се проведе в понеделник, 11 септември“, съобщи Хейли в писмено изявление.

Планът на САЩ включва нефтено ембарго, забрана на севернокорейския текстилен внос и замразяване на активите на севернокорейския лидер. В текста се посочват и други мерки, включително забрана за създаване на съвместни предприятия с юридически лица от КНДР. Както и по-строги ограничения за наемането на севернокорейски работници, част от чиито приходи са предназначени за финансиране на програмата за ядрени ракети на страната.

В същото време документът позволява както по-нататъшно затягане на ограничението, така и тяхното смекчаване и оттегляне в зависимост от действията на Пхенян

- реклама -