От 21 септември СЕТА ще започне да се прилага временно

Споразумението за свободна търговия (CETA) между Европейския съюз и Канада ще бъде прилагано „временно“

Това ще стане от 21 септември, съобщиха двете страни в съвместно изявление, предаде ТАСС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и канадският премиер Джъстин Трюдо, които участваха в срещата на върха на Г-20 в Хамбург, се споразумяха за датата до пълното прилагане на споразумението след одобряването му от парламентите на всички държави-членки на ЕС. Одобрението трябва да е в съответствие с всичко, което преди това беше зададено от европейските и канадските парламенти, въпреки че процесът може да отнеме няколко години.

Изборът на септемврийската дата ще позволи „да се вземат всички необходими мерки за прилагане преди тази нея“, според изявлението.

„Всеобхватното икономическо и търговско споразумение отбелязва нова глава в отношенията между ЕС и Канада“, казаха Юнкер и Трюдо.

„Чрез отваряне един към друг, като работим в тясно сътрудничество с тези, които споделят същите ценности, с които ще оформим и ще използваме глобализацията“.

Няколко подробности все още изискват изглаждане, според коментарите, направени миналия месец от дипломат от ЕС – не на последно място квотите за внос на сирене.

Брюксел твърди, че споразумението в крайна сметка ще премахне 99% от митата между блока на ЕС и Отава, като увеличи търговията с четвърт с Канада, която е 12-ият най-голям търговски партньор на блока.

Един деликатен въпрос, оставен за сега, е този, който потенциално позволява на многонационалните инвеститори в чужбина да съдят държавата, приемаща политики, които се възприемат като противоречащи на нейните интереси. Така нареченият „арбитражен механизъм за уреждане на междудържавни спорове“ е изключително противоречив.

Източник: АФП

- реклама -