катастрофата

Сензационно разкритие за катастрофата, при която загина Лех Качински!

Нови разкрития за катастрофата на самолета, при която загина полския президент Лех Качински. Машината се е разпаднала още във въздуха. Това съобщи един от ръководителите на полската комисия за изучаване на причините на самолетната катастрофа .

Отломки от самолета са паднали на земята на 60 метра преди мястото, в което се е врязала машината. На много от отломките се виждат следи от огън. Записите от кутиите свидетелстват, че в пилотската кабина не е присъствал командващият военновъздушните сили на Полша Анджей Бласик. За неговото възможно присъствие в кабината бе съобщено по-рано, съобщава Интерфакс.

Самолетът с президента на Полша Лех Качински и другите официални лица на страната, летели за траурните мероприятия в Катин, се разби до Смоленск на 10 април 2010 година. Загинаха 88 пътници и осемчления екипаж.

1473959071-asdfaОбвинения към старата комисия

Полската правителствена комисия, разследваща наново самолетната катастрофа обвини предшествениците си в подправяне и скриване на ключови факти, предаде Асошиейтед прес.

Предишната комисия беше назначена от тогавашния полски премиер и настоящ председател на Европейския съвет Доналд Туск.

През 2011 г. този разследващ екип заключи, че катастрофата е била резултат от грешка на полските пилоти, лошо направляване на руските авиодиспечери в условия на много лоша видимост.

На пресконференция във Варшава новата разследваща комисия заяви, че докладът от 2011 г. е резултат от  фалшифициране и манипулиране на истината.

Новото разследване бе поискано от управляващата партия, оглавена от брата близнак на загиналия президент Ярослав Качински, който смята за отговорни за трагедията Туск и Русия.

Голяма част от материалите по разследването ще бъдат разсекретени и публикувани.

e1c3c99312ec3bfd23bec42538d
Коментарът на Русия

Русофобските твърденията на Полша подкопават още повече отношенията й с Русия, заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изявления на полски ръководители, че руската страна е съпричастна към катастрофата край Смоленск.

Разследването на обстоятелствата около трагедията продължават както полската прокуратура, така и руската страна.

- реклама -