ин Сешънс Помпео Белия дом

Сенатори от САЩ настояват да бъдат свалени знамената наполовина заради Маккейн

Американските сенатори са издали двупартийно искане да сваляне наполовина на американските знамена в чест на сенатор Джон Маккейн

Искането идва, след като Белия дом днес отново вдигна знамената си, съобщи Би Би Си.

Демократът Чък Шумер и републиканецът Мич Макконъл заявиха, че знамената на всички правителствени сгради трябва да бъдат спуснати наполовина в заради сенаторът.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп имаше дълъг конфликт с Маккейн и дори не е бил поканен на неговото погребение.

Републиканецът почина в събота от рак в мозъка

Някои казват, че Белия дом просто следва процедурата, тъй като според Американския код за флаговете държавните знамена трябва да са спуснати наполовина „в деня на смъртта, както и в следващия ден от смъртта на член на Конгреса”.

Но други отбелязват, че е традиция флаговете да се запазят наполовина вдигнати в чест на законодатели и значими публични фигури до тяхното погребение.

В понеделник Шумер и Макконъл поискаха знамената да бъдат оставени наполовина спуснати до залез слънце в деня на погребението на Маккейн, което ще се проведе в събота.

В деня на смъртта на сенатора, президентът Тръмп и изпрати своите съболезнования в Туитър

Но критиците питат защо той не е издал президентска прокламация да се свалят флаговете както предишните президенти са правели за толкова значими фигури.

Президентът Барак Обама нареди флаговете в Белия дом да бъдат спуснати наполовина 5 дни след като сенаторът от демократите Тед Кенеди почина през 2009 г.

- реклама -