импийчмънт
сн. БГНЕС

Сенатът удължи процеса на импийчмънт срещу Доналд Тръмп

Американският Сенат гласува в събота разрешение за призоваване на нови свидетели в процеса за импийчмънт срещу Доналд Тръмп, с което преобърна с главата надолу надеждите на републиканците за бързо приключване на процеса, предаде АФП.

Петима републиканци се присъединиха към 50-те демократи в гласуването за нови свидетели.

Те искат да призоват конгресменката Хайме Ерера Бойтлер. По-рано тя съобщи за разговор между лидера на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти и Тръмп по време на смъртоносния щурм на Капитолия на 6 януари, във връзка с който е процесът за импийчмънт на вече бившия президент. От него става ясно, че Тръмп отказал да призове изрично нахлулата в сградата на Конгреса тълпа да се разотиде.

Призоваването за свидетели предизвика моменти на хаос в Сената, като лидерите натиснаха бутона за пауза в процеса, за да могат да оформят следващите стъпки в процеса.

Малко вероятно е бившият президент, чийто мандат изтече на 20 януари, да бъде осъден. За да стане това, е необходимо мнозинство от две трети, т. е. 67 от общо 100 сенатори. Републиканците имат 50 места в Сената, което означава, че поне 17 представители на партията на Тръмп трябва да гласуват срещу него.

- реклама -