Сенатът повиши дълга на САЩ

Сенатът на САЩ гласува тази нощ за повишаване на тавана на държавния дълг с 2,5 трилиона долара. Тази сума трябва да удължи правомощията на правителството да взема заеми до началото на 2023 г., съобщи „Блумбърг“.

Гласуването приключи с 50 гласа „за“ срещу 49 гласа „против“.

Сега документът отива за гласуване в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), където лидерът на мнозинството Стени Хойер каза, че планира да проведе гласуване във вторник и след това да го изпрати на президента Джо Байдън за подпис.

„Отговорното управление спечели по този изключително важен въпрос“, каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър на залата в Сената преди гласуването. „Американският народ може да диша спокойно и бъдете сигурни, че няма да има неизпълнение.

Текущият федерален дълг е 28,9 милиона долара, а министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че правителството може да има затруднения да изпълни задълженията си след 15 декември, въпреки че външни анализатори твърдят, че правителството има малко повече време.

Конгресът добави 480 милиарда долара към тавана на дълга на САЩ през октомври след напрегнати седмици забавяне, което изнерви инвеститорите.

Този път Шумър и лидерът на малцинството Мич Макконъл се споразумяха за процес, който позволява таванът на дълга да бъде вдигнат, без републиканците да гласуват за това. Десет републиканци подкрепиха законодателството, позволяващо бързото разглеждане на законопроекта за самостоятелен лимит на дълга.

Технически демократите биха могли да увеличат тавана на дълга с каквато и да е сума и републиканците биха били безсилни да спрат преминаването.

- реклама -