сенатът

Сенатът на САЩ преодоля президентското вето на Закона за 11 септември

Сенатът на американския Конгрес преодоля ветото на президента върху законопроекта, който дава право на семействата на жертвите от 11 септември 2001 година да съдят Саудитска Арабия.

Срещу ветото вече гласуваха 67 избраници, което представлява две трети от сенаторите.

По-късно предстои и гласуване в Камарата на представителите, където според експертите също ще бъде преодоляно президентското вето. В такъв случай това ще бъде първият случай, в който Конгресът на САЩ преодолява вето на Барак Обама.

Опасен ли е закона за американските граждани?

Белият дом неведнъж заявяваше, че приемането на закона може да се отрази негативно върху безопасността на САЩ и върху отношенията с други държави.

Приемането на законопроекта ще има „печални последствия“ за безопасността на САЩ, заяви директорът на ЦРУ Джон Бренън.

„Най-разрушителни могат да бъдат последствията върху американски държавни служители, които добросъвестно работят в чужбина и представляват нашата държава. Принципът на съдебния имунитет защитава всекидневно американските служители и съответства на принципа на взаимността“, отбеляза той.

По думите му, ако САЩ „не подкрепят този стандарт спрямо други държави“, намиращите се в чужбина американски длъжностни лица „ще бъдат изложени на опасност“.

- реклама -