Сенатът на САЩ одобри Дан Коутс за директор на националното разузнаване

Сенатът на САЩ одобри Дан Коутс за поста директор на националното разузнаване. Решението бе подкрепено от 85 сенатори, а само 12 гласуваха против.

Дан Коутс в продължение на 30 години е представлявал щата Индиана в Конгреса на САЩ – първо четири мандата в Камарата на представителите, а след това и 10 години като сенатор. От 2001 до 2005 е посланик на САЩ в Германия. Той е съавтор на закона, който забранява на служба да бъдат приемани хомосексуалисти, ако те не скриват своята сексуална ориентация.

Привърженик на санкциите срещу руски компании и лица, той е настоявал да се постави на колене икономиката на Русия.

От 2014 самият той е включен в ответен списък с лица, на които е забранено да влизат в Русия. Коутс е заявил намерението си да се отнася към действията на Русия „със здрава доза скептицизъм“. Той назова Русия като едно от предизвикателствата пред САЩ, но отказа да я признае като най-голяма заплаха за страната.

Създадено след 11-ти септември 2001 г. национално разузнаване ръководи координацията между коренно различни ведомства, включително на Министерството на вътрешната сигурност, ЦРУ, Федералното бюро за разследване, Агенцията за национална сигурност и други, в качеството си на главен съветник на президента за тяхната работа.

- реклама -