Тръмп, импийчмънт, процес, Сенат

Сенатът на САЩ даде ход на процеса за импийчмънт срещу Доналд Тръмп

В Сената на САЩ започна историческият втори процес за импийчмънт срещу Доналд Тръмп.

Той е обвинен в подстрекаване на атаката срещу американския Капитолий миналия месец. С това републиканецът стана първият бивш президент на САЩ, подложен на такъв процес, предаде Ройтерс.

Сенатът ще бъде свикан като съд по импийчмънт, каза в началото председателстващият сенатор демократ Патрик Лийхи.

Процедурата срещу Тръмп започна миналия месец от контролираната от демократите Камара на представителите заради ролята му в нападението на 6 януари срещу Капитолия от тълпа негови привърженици.

Сенатът на САЩ гласува във вторник, че процедурата по импийчмънт на бившия вече президент Доналд Тръмп не противоречи на конституцията.

Петдесет и шест сенатори се съгласиха с това, че процедурата съответства на основния закон на страната. Четиридесет и четири гласуваха против. Така опитът на защитата на Тръмп да прекъсне процедурата с мотив, че само действащ президент може да бъде подложен на процес по импийчмънт се провали и процедурата продължава.

Ръководителите на обвинението и адвокатите на защитата ще разполагат с по 16 часа за своите презентации, които се очаква да започнат по обяд в сряда.

Процесът ще продължи и през уикенда. Въздействащи кадри от насилието в Капитолия на 6 януари, отнело живота на пет души, както и речта на Тръмп пред привържениците му преди нахлуването, бяха показани в началото на процеса.

- реклама -