Сенатът на САЩ блокира плановете на демократите в процеса срещу Тръмп

Сенатът на САЩ одобри резолюция, очертаваща основните правила за процеса на импийчмънт срещу Доналд Тръмп, която блокира опитите на демократите да призоват повече свидетели и да оповестят още документи.

При гласуване по партийна линия с 53 на 47 в ранните часове на деня, сенаторите подкрепиха плана за изслушване, предложен по-рано от лидера на републиканското мнозинство Мич Макконъл.

Той позволява на ръководителите на камарата, които действат като прокурори, да представят встъпителните си аргументи по-късно днес и забавя дебата дали да се извикат свидетели, до средата на процеса. Това се случи след като някои републикански сенатори посочиха, че могат да променят мнението си и да чуят допълнителни показания.

Републиканците се съгласиха да променят предишния срок за представянето на аргументи от всяка страна. Вместо 24 часа, те ще бъдат разпределени в три дни. Резолюцията обаче означава, че процесът ще се проведе до голяма степен при условията на републиканците.

Доналд Тръмп

Гласуването приключи ден на неочаквано остър дебат в Сената, в който републиканското мнозинство блокира демократичните изменения на резолюцията отново и отново. Тези изменения целяха да позволят на сенаторите да призоват свидетели и да оповестят документи, които Белият дом отказа да предостави на следователите от Камарата.

Демократите от Камарата обвиняват Доналд Тръмп в две обвинения: злоупотреба с власт, свързана с решението му да задържи военната помощ за Украйна, след като той поиска разследване на потенциалния му съперник Джо Байдън през 2020 г., и препятствие пред Конгреса, свързано с отказа на Белия дом да съдейства на разследването, водено от демократите.

- реклама -