Семейството на Елизабет II се събра в шотландската ѝ резиденция

Британският принц Чарлз и принц Уилям вече са в замъка „Балморал“, резиденцията на кралица Елизабет Втора в Шотландия, след като по-рано в четвъртък бе съобщено,

че лекарите са притеснени за здравословното състояние на британския монарх, съобщиха световните агенции.

„Ройтерс“ разпространи кадри от пристигането на членове на кралската фамилия на летище „Абърдийн“. С частен самолет там кацнаха принцовете Уилям, Андрю и Едуард.

Лекарите на 96-годишната кралица са много притеснени за здравословното ѝ състояние и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение в замъка „Балморал“, се казваше в изявление на Бъкингамския дворец, публикувано по-рано днес.

Малко след това бе съобщено, че принц Чарлз и принц Уилям отиват към „Балморал“.

После бе съобщено, че в „Балморал“ е пристигнал и принц Андрю, вторият син на кралицата.

След него там дойдоха и другите две деца на кралицата – принцеса Анна и принц Едуард. Към „Балморал“ са се отправили и принц Хари и съпругата му Меган.

Малко след това Бъкингамският дворец поясни, че кралицата се чувства добре, че лекарите са й препоръчали да си почива и че Чарлз вече е при нея.

„Цялата страна е притеснена“ от новините за здравето на кралицата, заяви новата британска премиерка Лиз Тръс. „Мислите ми – и тези на всички жители на Великобритания – са с Нейно величество кралицата и  семейството ѝ“.

Тръс бе назначена за премиер от кралицата във вторник,

но  Елизабет Втора реши да остане в „Балморал“, вместо да се връща в Лондон, където обикновено се извършва предаването на властта, припомня АФП.

На публикуваните снимки от церемонията по назначаването на Тръс се виждаше как усмихнатата кралица се подпира на бастун и се ръкува с новия премиер.

След като преди година прекара една нощ в болницата за неуточнени изследвания, кралицата се появява все по-рядко на обществени места.

От месеци насам тя прехвърля все по-голяма част от функциите си на сина си Чарлз.

В началото на юни британците отбелязаха с четиридневни празненства 70-ата годишнина от управлението на Елизабет Втора, която е и най-възрастният действащ монарх в света.

- реклама -