лешояди
сн. БДЗП

Семейство застрашени лешояди стана жертва на отравяне в Родопите

Мъртъв египетски лешояд е бил открит в близост до царството на лешоядите – Маджарово. На място е извикан екип на Българското дружество за защита на птиците с кучето Барс , който е специализиран в търсене на отрови и отровни примамки.

Веднага е установена и самоличността на загиналата птица – женската от една от най-продуктивните двойки египетски лешояди в Източни Родопи. Екипът на БДЗП от години изследва поведението и живота на лешоядите, като част от тях са маркирани с проследяващи устройства или имат монтирани фотокапани в гнездата.

При незабавна проверка в гнездото, малкото на двойката също е открито мъртво.

сн. БДЗП

Анализът на снимките от фотокапана в гнездото на двойката установи, че родителите донасят храна на лешоядчето и след като то се храни, умира. Майката и бащата на малкото също изчезват от гнездото на 19-ти юни и повече никога не се завръщат. Тези данни, както и фактите, установени около трупа на намерения възрастен лешояд, предполагат, че смъртта на семейството вероятно е причинена от отравяне. Египетските лешояди са силно териториални птици, които обитават малка територия, и това предполага, че инцидентът се е случил в границите на околните четири села.

сн. БДЗП

Подаден е сигнал на телефон 112 и на място са пристигнали следователи от РПУ Харманли, за да разследват случая. Трупът на птицата е изпратен за лабораторен анализ за доказване на причините за смъртта й.

Загиналата двойка египетски лешояди е една от най-възрастните и продуктивни двойки в страната и този инцидент е огромна загуба за цялата популация на вида. Местните хора от съседните села също изразиха своето огорчение от загубата на тази емблематична за тях двойка, която ги е съпътствала в ежедневието им повече от десетилетие и изразиха готовност да съдействат при разследването на случая, съобщават от БДЗП.

сн. БДЗП

Египетският лешояд е една от най-застрашените видове птици в световен мащаб, която продължава да намаля в бързи темпове. България приютява по-голямата част от Балканската популация на вида – едва 26 двойки, от които 19 гнездят в Източни Родопи, но за съжаление от днес техният брой вече е с една по-малко. Припомняме, че през февруари в района на Маджарово бе намерен и мъртъв белоглав лешояд, при който лабораторните анализи доказаха, че е загинал в следствие на отравяне.

- реклама -