Наденови, закон Магнитски, списък
сн. БГНЕС

Семейство Найденови поискаха са бъдат извадени от черния списък по закона Магнитски

Братята Боян и Цветомир Найденови и баща им Боян – собственици на „Ефбет“, са поискали от финансовото министерство да бъдат извадени от списъка с хората, които са санкционарини по закона „Магнитски“.

Това става ясно от писмо на тримата бизнесмени до медиите.

Те посочват, че в списъка са включени и физически лица, които попадат в обхвата на санкциите като съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол за последните 5 г. във фирми, също посочени в списъка със санкции. Там са 83 компании, свързани с Васил Божков, и 11 с Делян Пеевски.

Найденови казват, че този период не би трябвало да обхваща и тях, тъй като прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона “Магнитски” лица. От март 2020 г. не били съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Тримата инициирали много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за сигурността и бизнеса им.

Твърдят още, че на фона на тяхното несправедливо попадане в този списък още по-впечатляваща била липсата на редица имена, които са действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от тяхното съдружие. Найденови заявяват, че включването им в списъка било тревожен сигнал, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия.

- реклама -