Семейните съботи се завръщат в Музея в Горна Оряховица

Семейните съботи се завръщат в Музея в Горна Оряховица. От утре, 6 юли започва поредното издание на образователната ваканционна програма „Семейни съботи в музея“. Проектът на горнооряховския музей, чието начало бе поставено преди 10 години, спечели много почитатели през изминалите сезони. В различните фамилни занимания малки и големи посетители преоткриват историята и традициите на родния край, припомнят идеята от екипа.

За първи път „Семейните съботи“ ще се разпрострат в два от музеите на общината

– в горнооряховския през месец юли и в Етнографски музей Долна Оряховица през август. Ваканционната програма това лято е озаглавена „Роден край – ритми, багри, следи в земята“ и ще бъде разгърната в няколко съботи с разнообразни ателиета, свързани с етнографията, историята и археологията. По традиция всяка отделна събота ще има своя интересна тема с участието на специален гост-демонстратор.

Посетителите отново ще имат възможност да се докоснат до старинни човешки знания и умения,

да се запознаят отблизо с тънкостите на забравени и редки занаяти и да си тръгнат с оригинални сувенири, изработени от собствените им ръце. За любителите на музейните състезания организаторите са замислили нови предизвикателства. Още на 6 юли ще бъде първото издание на играта „Пътешественикът и тези чудни, чудни вещи“.

С нея посетителите ще влизат в ролята на пътешественици във времето,

ще трябва да откриват интересни старинни предмети и да ги позиционират правилно в музейното пространство. Най-добрите участници ще си тръгнат със специални музейни награди.

Входната такса остава непроменена – 4 лева за семейство,

и ще даде възможност на всеки да участва в работните ателиета, да се включи в игрите и да разгледа музейните експозиции. Началото на семейната програма всяка събота ще бъде в 10.00 часа със старт на играта „Пътешественикът и тези чудни, чудни вещи“.

Вижте още:

- реклама -