СЕМ скочи на БНТ заради снимката на Кирил и Лена

СЕМ скочи на БНТ. Причината е снимката на вече бившия премиер Кирил Петков и шефката на кабинета му Лена Бориславова, която телевизията пусна вчера на профила си във Фейсбук. Според фотоса двамата са се хванали за ръце, докато се изкачват по стълбите на МС.

БНТ да отстоява високите професионални стандарти при изпълнение на обществената мисия и

да не допуска подвеждаща информация

в редакционното си съдържание, призова Съветът в специална декларация.

Забележката на СЕМ към обществената медия е именно заради реакциите и медийния отзвук, предизвикани от кадъра. Съветът предупреждава, че ще следи за обективността и коректното отразяване на събитията от страна на обществения доставчик.

Същевременно обяснение за снимката от БНТ поиска и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Оттам обявиха: „Тъй като снимката, публикувана от БНТ, бе

използвана за дезинформация

в навечерието на предизборна кампания, би било логично обществената телевизия да даде подробно обяснение“. А също да обясни по какъв начин е бил избран точно този кадър.

Самата снимка обаче бе пусната от БНТ с още три кадъра.

Кирил Петков напусна властта за ръка с Лена Бориславова

След като официално сдаде властта на

новия служебен министър-председател  на церемония в Гранитната залата, Кирил Петков напусна сградата на МС, придружен от Бориславова. Сцената беше документирана от камерите на всички телевизии, присъстващи на събитието. В това число и на БНТ, като на един от кадрите се вижда твърде сериозна близост между ръцете на двамата.

„Държат се за ръчичка, а не за ….парапета.

А бе, възпитани хора от Харвард…“, гласи първият коментар на потребител на фейсбук страницата на националната телевизия, където бе публикуван паметният кадър.

Източник: 24 часа

- реклама -