СЕМ

СЕМ се самосезира заради предизборния клип на ДОСТ

Съветът за електронни медии се самосезира във връзка с предизборния клип на коалиция ДОСТ. В него се появява турският посланик в България Сюлейман Гьокче, като според запознати с това се нарушава Виенската конвенция. Тя предвижда ненамеса на дипломатически лица в избори.

От СЕМ обаче посочват, че в Закона за радиото и телевизията няма текстове, които да ограничават подобно съдържание. „Въпреки това от съвета възнамеряваме да сезираме ЦИК, която също да прегледа въпросното съдържание, така че да не останат никакви съмнения за двойни стандарти или толериране на провокации“, заяви председателят на СЕМ Мария Стоянова.

Кой трябва да вземе отношение по въпроса?

„Няма обаче да бъде справедливо, ако една институция, като СЕМ бъде оставена сама, заедно с ЦИК да се справя с този въпрос. Още повече ние се занимаваме със Закона за радио и телевизия и Избирателен кодекс, а не с Виенската конвенция. Това са теми, които са в сферата на отговорност на дипломатическото ведомство на нашата страна, а и на изпълнителната власт като цяло“, уточни още Стоянова.

източник: Фокус

- реклама -