БНР, Хоризонт, Силвия Великова, предаване

СЕМ проверява спирането на излъчването на програма „Хоризонт“, върнаха съдебния ресор на Силвия Великова

Съветът за електронни медии е започнал проверка за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“.

Това съобщи председателят на СЕМ София Владимирова:

„Колегите правят проверка чрез нашата система за мониторинг, за да се установи кога е спряно излъчването на „Хоризонт“ и колко време ще продължи това. Експертите подготвят доклад, а по отношение на правомощията, които има СЕМ към казуса, предполагам, че колегите от комисията за регулиране на съобщенията, която е компетентен орган по отношение на предавателите, също ще вземат становище, така че ще следим по нататъшните стъпки по отношение на възникналия казус. А в рамките на днешния ден предполагам, че ние ще имаме първоначално изготвено становище от нашите експерти“.

По-рано днес сигналът на програма Хоризонт беше заглушен в цялата страна.

Официалната причина, посочена от БНР е профилактика на съоръженията.

Какво се случва в БНР?

Управителният съвет /УС/ на Българското национално радио /БНР/ покани и изслуша и.д. Директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова.

Това съобщиха от националното радио.

УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“ на програмата.

Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019.

Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите – чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест.

Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес, заявяват още от БНР.

Вчера водещата на „Преди всички“ и дългогодишен съдебен репортер Силвия Великова съобщи, че е свалена от ефир.

„Нямам писмена заповед за това, никой не ми е давал в писмен вид причините за свалянето ми“, обясни пред „24 часа“ Великова.

Малко преди тя да се отправи към протеста срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, който трябвало да отрази, избраният за и.д. директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев й казва, че няма вече да води „Преди всички“ и няма да отразява новините за съдебната власт. „Прочетох, че генералният директор на БНР Светослав Костов обяснил, че в длъжностната ми характеристика пишело, че съм старши редактор, но не и водещ и репортер. Тя е доста стара, от много години, така че е нормално да пише това“, обясни още Великова.

„Развръзката изглежда успех, но за съжаление – дори и в личен план, не е повод за ликуване“, написа по-късно Великова във профила си във Фейсбук.

За 12 часа е насрочен протест на журналисти пред радиото в защита на свободата на словото.

- реклама -