Цветелина Стоянова
СЕМ с критики към двете големи телевизии заради отразяването на инцидента

СЕМ: bTV и Нова нарушиха етичните норми в отразяването на инцидента с Цвети

bTV и Нова телевизия са нарушили Закона за радио и телевизия при отразяването на инцидента с гимнастичката Цветелина Стоянова. Това обяви председателят на СЕМ  Мария Стоянова.

Мониторинговият отдел на Съвета за електронни медии е изготвил доклад, според който двете частни телевизии не са се водили и от етичните норми на журналистиката.

„Има точни и ясни основания да се обърнем към етичната комисия, защото в етичния кодекс пише, че няма да се засилва мъката на хора, попаднали в беда и пострадали при престъпление“, коментира пред БНР Мария Стоянова.

От СЕМ посочват, че разбират и оправдават общественият интерес към инцидента, но са категорични, че в случая bTV и Нова са прекрачили границата от информационния интерес към сензацията. И са преекспонирали темата.

„Фиксирането върху личната драма, множеството включвания от болницата и мястото на инцидента, както и множеството интервюта, които заемаха основна част от сутрешните блокове на двете телевизии, създават впечатление, че се спекулира с една човешка трагедия и че са преминати границите на етичните норми“, заяви пред БНР и Виржиния Савова – експерт в медийния регулатор.

Според доклада при отразяването на случая при БНР и БНТ не се отчетени законови нарушения.

 

 

 

- реклама -