Борисов, село Бойково

Село Бойково е световноизвестно, още преди да впечатли премиера

Голям интерес в социалните мрежи предизвика снимката, която премиерът Бойко Борисов публикува във Фейсбук до таблата на селото си адаш – Бойково. То се намира в община Родопи, на 27 км от Пловдив. След снимката, която премиерът публикува, мнозина разбраха за иначе малкото китно селце, с едва 111 души население.

Китното селце е кръстено на Бойко преди векове. 

Той е е единият от тримата внуци на дядо Драган. След дълги години на работа в Беломорието, възрастния човек се заселва в северните скатове на Орфеевата планина, където отглежда тримата си внуци, останали сираци. И тримата основават свои села – Бойко – Бойково, Явор – яворово, а Сотир – село Сотир (Храбрино). Според друга легенда по време на епидемията от чума, която мори всичко, Бойко предлага и премества селото на сегашното му място. Затова било кръстено на него.

Името на село Бойково е записано и в националния летопис.

Но селото всъщност е дори световноизвестно и преди снимката.

Според европейски проучвания въздухът в района на Бойково е един от най-чистите в цяла Европа, и по-точно на трето място за целия континент.

Заради местоположението и чистия въздух в района през далечната 1929 г. е поставен основният камък на детската лятна колония/зимно горско училище – „Майчина грижа“. Така се поставя началото на първата детско-юношеска колония в село Бойково.

Това привлича много туристи както от страната, така и от чужбина. Защото почивката на наистина чист въздух на това място може да се съчетае с много разходки до интересни места в района.

В землището на село Бойково са разположени 13 параклиса. Местата, на които те са разположени са стари светилища, които са запазени до днес. Обновяването им е постигнато основно с дарения от жители.

 

- реклама -