Австрия

31-годишен политически вундеркинд е фаворит за канцлер на Австрия

Небесно сини очи, гладко загладена назад коса, втален черен костюм. Така един 31-годишен млад мъж се разхожда на върха на световната политика от няколко години насам, при това без вратовръзка. Себастиан Курц. Ако все още не сте чували това име, по-добре го запомнете.

Доскоро външен министър на Австрия, а днес фаворит за поста на канцлер. Казват, че е „зет-мечта“ за всяка средностатистическа австрийска майка.

Отива на избори, които сам предизвика

Австрия гласува днес на предсрочни избори, които бяха предизвикани от самия Курц. Негов основен опонент е досегашния му началник – премиера Кристиан Керн.

Тази пролет, младия Себастиан премина като ураган през подалия оставка лидер на Народната партия Райнхолд Митерленер и се възкачи на неговия пост. Обяви рязка промяна в курса на политическата формация, която през последните три десетилетия бе неизменен коалиционен партньор във властта. Което на практика означаваше край на подкрепата за правителството на Керн, министър в което бе и самия Курц.

Политически вундеркинд или секси популист?

Очевидно може да действа и по двете струни на избирателите, тъй като според всички социолози той ще победи Кристиан Керн и ще стане новия премиер на страната. Мнозина обичат да го наричат австрийския Макрон, но истината е, че приликите свършват само до младостта и политическия размах. Защото докато френския президент води проевропейска политика, Себастиан Курц се отнася доста резервирано към ЕС. Като например настоява за двойно намаляване на броя на депутатите и комисарите в еврокомисията.

Печели симпатиите на избирателите с обещания за намаляване на данъците, но най-вече с това, че ще затегне режима спрямо мигрантите в Австрия. Според някои политически анализатори, Курц дори се движи на ръба на национализма, като се твърди, че не бил особено чувствителен към спазването на човешките права. По тази линия е сред най-големите „политически врагове“ на Ангела Меркел, която е за отворени врати към бежанците.

Той също така беше и инициатор на забраната за носене на бурки на обществени места, заедно с програма за обучение на бежанците на немски език и австрийска култура.

Шеметната кариера на едно средностатистическо момче от Виена

Себастиан е роден в австрийската столица в семейството на учителка и инженер. От младежките си години започва да се издига в редиците на Народната партия, а през 2010-та се кандидатира за общински съветник.

За кампанията си прави плакати, на които позира върху капака на черен джип с разголени девойки. По време на срещите си с избирателите им подарява черни презервативи – цвета на партията му. Която междувпрочем вече не се символизира с черното, защото Курц смени корпоративния цвят с тюркоазено.

Според запознати младия политик е до толкова убеден в победата си, че вече е готов със списъка на министрите и съветниците си. А, работните му папки стояли подредени в контейнер в очакване да поемат към новия му кабинет.

- реклама -