секс, коронавирус, зодии

Секс по време на коронавирус. Какво може и какво – не

Ясно е, че ако имате партньор, няма как да се дистанцирате от него. Изолирани сте в един дом, споделяте едно легло. Заедно сте! И може дори да правите секс. Какво обаче съветват експертите за интимността по време на коронавирус. Ето отговорите на трима учени пред „Гардиън“.

Предава ли се КОВИД-19 по сексуален път?

Д-р Джесика Джъстман: Няма данни за сексуално предаване. Това, което знаем, е че вирусът се предава най-вече чрез въздушни капчици. Вторият начин е чрез докосване на замърсени повърхности. Чрез секс – не.

Д-р Карлос Родригес-Диас: Няма доказателства, че КОВИД-19 се предава при вагинален или анален акт. Целуването обаче е практика доста често срещана при сексуалния акт. А вирусът може да бъде предаден чрез слюнка. Съответно – чрез целувка. Освен това има доказателства за орално-фекална трансмисия. Тоест аналингусът е рискова практика.

Въобще добре ли е да се прави секс?

Джъстман: Ако вие или партньорът ви имате КОВИД-19, трябва да седите колкото се може по-далеч един от друг. Повечето правила и указания са ясни по този въпрос. Ако сте възможен или потвърден случай, трябва да се самоизолирате. Идеалният вариант е сам в жилище, поне за седем дни след началото на болестта. За да излете трябва да сте без треска 72 часа. И то без да използвате ибупрофен или нещо друго, което да сваля температурата. Освен това респираторните синдроми трябва да са отминали.

Д-р Джулия Маркъс: Но за хората, които нямат симптоми и са почти убедени, че няма откъде да се заразят или си стоят по домовете, сценарият е различен. Ако живеете с постоянен сексуален партньор и нямате симптоми или рискови контакти, сексът е прекрасен начин да се забавлявате. Да бъдете заедно, да споделяте. Да свалите стреса в тези сложни времена.

А с нови партньори?

Маркъс: Правилата сега са такива, че трябва да си седим максимално вкъщи. И да общуваме с други хора само за важни неща – като пазаруване за храна. И дори и когато го правим, да пазим физическа дистанция от около метър. Това определено прави секса с нови партньори предизвикателство.

Родригес-Диас: Мисля, че през следващите седмици честотата на сексуалните контакти ще спадне. Но има и други форми да упражнявате еротични забавления. Например секстинг, видеовръзки, четене на еротична литература. А и мастурбацията продължава да е опция.

Как да пазим чисти сексуалните си играчки?

Родригес-Диас: Сапун и вода.

Не знаем колко дълго ще продължи пандемията. Какво ще кажете на човек без партньор, който не иска да чака месеци, за да почувства интимност?

Родригес-Диас: Ако се притеснявате от срока на социалното дистанциране, започнете веднага. Намерете хора, които също са започнали по това време. Колкото повече такива, толково по-бързо ще намалее броят на заразените. И ще можем да промени тази практика. А, ако сте сигурни, че сте отговорни, може и да си намерите парньор само след 2-3 седмици.

Използвайте тези седмици, за да насочите енергията си други неща. Да поговорите по-добре със себе си, да разберете какво наистина търсите. И после се възползвайте от новите начини за намиране на партньори за секс. Като срещи онлайн, секстинг или видеовръзка.

Експертите

Д-р Джесика Джъстман e преподавател и лекуващ лекар в отделението по инфекциозни болести в Ървинг Медикал Сентър на Колумбийския университет.

Д-р Карлос Родригес-Диас e преподавател в Милкън Инститют за обществено здраве в университета Джордж Вашингтон.

Д-р Джулия Маркъс e епидемиолог по инфекциозни заболявания и преподавател в катедрата по Популационна медицина в медиционкото училище на Харвард.

- реклама -