Секс и шоколад срещу пролетна умора

Това важи и за пролетната умора. Оказва се, че любовните ласки са най-сериозният антидепресант срещу пролетна депресия.  Обикновено през първите две седмици от пролетта на организма му е необходимо време, за да се адаптира към преходния сезон. За да преминете по-лесно, е препоръчително да хапвате повечко шоколад,той ще ви заредите с тонус и енергия. И да се отдавате на страстни нощи колкото е възможно повече. Сексът, целувките и прегръдките ни зареждат с приятни емоции.

Енергия

Пролетната умора се получава вследствие на по-силната слънчева светлина. Тя повишава нивото на серотонин в организма, а той от своя страна ни прави по-сънливи. Постоянното усещане, че ви се спи, можете да излекувате, като се зареждате с повече енергия. Именно за това специалистите съветват да хапвате по-често сладко. Парченце шоколад предизвиква изригване на еликсира на щастието в нашия мозък. Това е така, защото се изработва допълнително количество ендорфин и се активират центровете на удоволствието в мозъка, което дори може да доведе до понижаването на реални болезнени усещания. През 2007 година учени от Университета в Съсекс изследвали честотата на сърдечните съкращения и мозъчни вълни при 20 двойки по време на целувка, а след това по време на хапване на шоколад. Във всичките случаи шоколадът в устата предизвиквал по-интензивна реакция отколкото чуждият език!

Целувка

От друга страна, по време на целувка се активира главният мозък, който е отговорен за насладата и удоволствието. Проучванията показват, че мъжете, които целуват съпругите си всеки ден преди работа, имат по-успешна кариера. Жените пък, целувайки любимия, могат да изгладят бръчките. Неоспорим факт е, че по време на целувка в човешкото тяло се произвежда т.нар. „хормон на щастието“, който укрепва имунитета.

Освен това тя намалява стреса, повишава настроението и намалява опасността от инфарк. Сексуалните занимания и оргазмът също допринасят за увеличаване на нивото на хормона окситоцин, имащ още едно название – хормон на любовта. Учени от Питсбъргския университет и Университета в щата Северна Каролина наблюдавали състоянието на 59 жени в предклимактериум преди и след интимна близост със своите мъже, завършваща с ласки и прегръдки, т.е. тактилни усещания.

Резултатите показали, че колкото по-здрави са взаимоотношенията между партньорите, толкова по-високо е нивото на окситоцин. Сексуалната активност снема стресовите прояви и снижава равнището на тревожност за сметка на изработваните в процеса на половия акт ендорфини – хормони на щастието, дори независимо от това, че кръвното налягане в такива моменти се повишава. При това става дума именно за полов акт, доколкото оралните ласки не отстраняват апатията.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено