Лий Харви Осуалд

Секретни документи разкриват какво е правил убиецът на Кенеди преди инцидента

Федералното бюро за разследване е провеждало наблюдение над Ли Харви Осуалд, убиеца на 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди, почти месец преди убийството

За това твърдение свидетелстват документи, които бяха публикувани на сайта на Националния архив на САЩ. Сведенията идват от стенограма на офиса на ФБР в Нови Орлеан от 25 октомври 1963 година. В нея се казва, че агент на Бюрото работил с кубински източници за получаване на информация за така наречение Комитет за частна игра за Куба. Това движение поддържало лидера на кубинската революция Фидел Кастро.

Във ФБР са били уверени, че Осуалд бил член на въпросната организация. Самата стенограма била предадена в Далас, когато бъдещият убиец на президента се преместил там. В документа е посочено, че Осуалд може да опита да създаде там дъщерна организация на кубинския комитет. „Офисът в Нови Орлеан ще поддържа контакт с кубинските източници за проява на някаква активност на тази организация. Тя вероятно е прекратила дейността си след отпътуването от Нови Орлеан на Ли Харви Осуалд“, се казва в документа.

В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди да се публикуват на сайта на Националния архив около 2,8 хиляди документа, които са били засекретани по-рано

Документите касаят убийството на Кенеди. Той беше застрелян на 22 ноември 1963 година по време на пътуване до Далас. Правителствената комисия стигна до извода, че убийството е извършено от действащия индивидуално Ли Харви Осуалд. В САЩ обаче хората не приеха официалната версия.

Съмненията се породиха първоначално в способността на Ли Харви Осуалд да направи два или три /както е посочено в заключението на правителствената комисия/ точни изстрела. Като се има предвид, че са нужни секунди за презареждане и да се прицели по движещия се кортеж на президента. По думите на историка Джеймс Фетцер събраните от експеримента данни показват, че въпреки затрудненията са направени шест изстрела. Като при това са стреляли от различни точки.

Друг документ посочва, че Ли Харви Осуалд се е срещал със съветски дипломат, който, според американското разузнаване, е бил офицер от КГБ

Кенеди

Това е станало два месеца преди убйството. „Според прихванато обаждане от Мексико, на 28 септември 1963 Ли Осуалд е бил в съветското посолство и е говорил с консула Валерий Владимирович Костиков. Това е станало известно когато Осуалд позвънил в съветското посолство на 1 октомври, на развален руски се представил с името си и споменал за срещата си с Костиков, интересувайки се дали има нещо ново „във връзка с телеграма до Вашингтон“.

Осуалд е искал виза за пътуване в Съветския съюз.

- реклама -